5 Läs mer >>
In the jungle, the mighty jungle..
 
Ja, Borneo ar verkligen en djungelo! Vi har tagit det ganksa lungt den forsta veckan har, men har hunnit med lite djungelbesok iaf.
 
 
Vi landade i den malaysiska delstaten Sabah, i Kota Kinabalu ute pa on Borneo. Borneo bestar av 2 malaysiska delstater, en del av Indonesien och det lilla landet Burnei. Sabah ar kant for Mt. Kinabalu, (som vi tyvarr inte haft tid och halsa for att bestiga, dessutom behover man typ boka flera manader i forvag...), djungel med mycket djur och en av varldens basta platser att dyka pa! 
 
Vi borjade alltsa i huvudstaden Kota kinabalu, dar tog vi det mest lugnt, Oskar ar forkyld.. :( Sa gjorde som inget speciellt, gick runt lite och at god mat, antligen lite matkarlek och kryddor! <3 Efter det tog vi bussen till Sandakan. Darifran akte vi till det populara Orang utan sancuary i Sepilok. Dar tar man hand om orangutanger som inte klarar sig sjalva i skogen, mest overgivna ungar, och hjalper dom ut till djungeln igen. Nar de ar tillrackligt stora slapps de alltsa ut i den riktiga djungeln, for att leva ett naturligt liv. Men de har vissa "matstationer" dar aporna kan fa mat om de an inte lart sig att fa tag pa allt sjalv. Men de serverar alltid samma sak, bananer, sa att aporna ska bli less och vilja hitta sin egen mat! :) Da man besoker centret far man ga till en san "matstation", vanligtvis kommer det nagra fa apor dit vid de tva mattillfallerna, men ibland kommer ingen. Vi hade ganksa tur att fa se nagra stycken! Ca 5-6, varav en mamma med en unge. Haftigt att se var narmaste slakting pa ett sapass naturligt satt! 
 
Nasta dag akte vi ut till Sakua, som ligger vid Kinabatangan river. Det ar kant for ett otroligt djurliv! Som att vara pa en djurpark, fast det ar pa riktigt! (om man har tur..) Vi bodde en natt pa ett "Junglecamp" vid floden och fick gora tva flodturer och en nattpromenad in i djungeln. Vi hade inte jattetur, sa fick inte se sa jattemycket, men det var harligt att vara ute i naturen, valdigt vackert! 
 
Pa battuerna fick vi se 3 olika apor, Proboscis monkey - en apa med en stor nasa, Silverleaf monkey och den ganska vanliga Macaque monkey. De kommer till floden for att hitta ett sovtrad, eftersom de om de blir overfallna da kan hoppa i floden och simma till andra sidan. (om inte krokodilerna tar dem..). Sen sag vi varldens nast storsta odla, Hornbills, Kingfisher, ornar och vildsvin! Men inga krokodiler eller elefanter.. Men vi var glada iaf!
 
Pa natten gick vi ut i djungeln, livradda (Nike) for alla blodiglar som var ute efter en.. Vi fick se tva "common palm civet" - en form av vildkatt typ, tva langbenta spindlar och en minigroda. Men tyvarr inget annat. Men vi var glada iaf!
 
Nu bar det av ner mot Sipdan och forhoppningsvis riktigt bra dykning, som slutklem pa den har resan.. Vi har faktiskt bokat flyg hem nu!! :S Den 25 landar vi i stockholm. Hittade ett direktflyg med norwegian, bangkok till stockholm, till ett helt ok pris, iaf mycket billigare an nagot annat vi hittat! Sa blir en sista svang till thailand, haha. (shoppa i bangkok... hehe)
Kanns lite konstigt att det snart ar slut, (ja vi har ju iof ett tag kvar) men samtidigt ar vi sa himla nojda med allt va fatt uppleva under den har resan! Och det borjar bli lite fullt i upplevelsecentralen. Behover fa komma hem och bearbeta lite.. innan det blir nya aventyr! 
 
yepyep, men an ar det inte slut! Stora kramar. :)
 
 
 
Tyvarr funkar var kamerna inte sa bra, ta-knappen ar helt glapp, sa svart att ta foton, sarskilt da man sjalv vill! Har ocksa langtat efter systemkameran och ett teleobjektiv. haha. Men har kommer lite halvkassa bilder iaf :)
 
 
 
Mt. Kinabalu, blev verkligen sugen da man sag det. Sa maktigt! Men det far bli en annan gang..
 
Orangutanger far mat :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
odlan ligger och smalter maten..
 
Hornbills
 
Proboscis
 
Morgonbus hos macaque aporna :)
 
 
 
 

Kota Kinabalu och San...

3 Läs mer >>
hej allesammans dar hemma :) Hoppas varen borjar ta fart pa riktigt! (ni kan garna fa nagra plusgrader harifran.. hehe)
 
Ja, det var ett tag sen sist, men allt ar bra med oss. Vi har bara inte rikgtigt haft tid och tillgang (ork) for att uppdatera det senaste.. Men nu har vi 12 timmar mellan 2 flyg och kande att det var dags att ta tag i bloggen igen! Flog fran Palawan och Puerto princesa i morse hit till Manila (filippinernas farliga huvudstad..). Ikvall flyger vi vidare till Kota Kinabalu pa Borneo. 
 
Iaf, sen senast: Den 7 flog vi fran Cebu ut till Puerto Princesa pa Palawan. Helt klart maktigt att titta ut genom fonstret! :) Vi hade inte sa mycket tid i Puerto princesa, men hann fa oronen uttjatade av vara lite for trevliga hotellvardar och ata ett gott mal mat ute pa gatan. Det verkar vara en mysig stad i lagom storlek men nasta dag var vi tvugna att ta oss upp till toppen av on och El Nido, dar vi nasta dag skulle ivag pa en battur. 
 
El nido ar en liten bystad, kand for de fantastiskt vackra oarna utanfor. -Valdigt kand upptackte vi, ca 70 % ar turister. Men det ar fortfarande en mysig och enkel by, bara el mellan 1400 och 0600 och framforallt enkla boenden. Pa kvallarna dukar de upp bord pa stranden, vilket alltid kommer vara lika mysigt!
 
Men som sagt akte vi ut med en bat dagen darpa. Vi hade kant till den har turer redan innan vi lamnat svergie, men varit osakra pa om den skulla ga in i var budget. Men da det narmade sig bestamde vi oss for att boka! Foretaget heter Tao philippines/ expeditions. De gor flerdagarsturer ut till oarna utanfor el Nido och upp till on Coron. Det som ar speciellt med den ar just att det ar en flerdagarstur och att man far sova pa oarna i camps som de byggt upp. Allt gor de i sammarbete med befolkningen pa oarna. Den vanliga turen ar 5 dagara och gar mellan el Nido och Coron, men just da vi skulle boka den, upptackte vi att de har en ny tur ocksa, men den filippinsk segelbat, en Paraw. Kunde det kanske passa oss battre? :) dessutm var den bara 4dagar/3natter, vilket ocksa passade oss bra. 
 
Det visade sig att vi faktiskt var de forsta nansin som skulle gora den har turen! Efter 2 ar var nu baten fardigbyggd. De har forsokt bygga den sa som man forr byggde batar - innan motorerna kom. Och vilket bat! shit sa fin den var!
 
Vi fick 4 jatteharliga dagar och 3 mysiga natter ute med baten. Under dagarna akte vi mellan olika oar och snorklade och gick iland pa kritvita strander. Snorkligen var for det mesta bra, riktigt klart vatten och ibland mycket koraller och fiskar. Vi fick se tva skoldpaddor igen :) Och under lunchen forsta dagen kom en GIGANTISK mantaray och simmade forbi, man sag en stor skugga som rorde sig under vattnet och ibland ena vingen som stack upp. Hade varit haftigt att vara i vattnet da, haha. Oarna var verkligen fantastiska, sarskilt dar vi tillbringade natterna. De hade byggt jattefina camps med enkla hyddor direkt pa stranden. Tredje natten satte de upp talt pa baten som vi sov i, eftersom det var sa myggigt pa land. Maten var heeelt fantastisk. Den filippinska maten har ju inte direkt imponerat hittills, men nu var det helt fantastiskt! Fisk till varje mal och massor av gronsaker och annat gott. mmmmm.. Dessutom kom alla deras gronsaker och frukter fran en farm de har startat! Forsta dagen fick vi dessutom ata Kinalaw, en filippinsk specialite - ra fisk med vinager och lime - gjord pa en tonfisk de just fiskat upp! Oskar forskte ocksa fiska, men fick ingenting.. Allt var verkligen gjort for att det skulle vara bra for oss, inget handlade lixom om att spara in pengar eller sa. Vi hade en stor besattning, nastan en per besokare. Visst har vi betalt en del, men man forstar vart pengarna har gatt.
 
Dock var det kanske aningen lyxit for oss, och eftersom vi hunnit med och sett sa mycket och snorklat sa mycket redan, sa var det nastan svart att ta in mer. Tror faktiskt vi skulle uppskattat det mer i borjan pa resan. Det borjar lixom bli fullt! Seglingen var inte heller sa imponerande, de sa hela tiden att vi kunde segla dit vinden blaser, men de kandes som att rutten var ganska forutbestamd och sa fort det inte gick sa fort frammat startade de motorn.. De forsokte som inte ens segla. Sen hade vi lite otur och hamnade med bla 8 st fransman.. de var jattetrevliga och sa, men pratade mycket franska... vilket gjorde att gruppstammningen kanske inte blev den basta. Men vi blev bra kompisar med Melo och Moira fran Filippinerna, underbara manniskor!
 
Men herregud, vi ska inte klaga. Vi var verkligen jatteglada att vi akte pa den turen och helt klart nojda. Tror att det svart att hitta en liknande upplevelse.. :)
 
 
Resterande dagar spenderade vi i El nido, tyvarr med lite sjukdom fran borjan.. Men efter det fick vi tre harliga dagar av sol och bad. Vi hyrde moppe en dag och korde till en strand langs en extreeemt stenig och skumpig vag och en dag hyrde vi kajak och paddlade ut bland oarna. Helt fantastiskt vackert alltsa! Hittade en liten strand mellan klipporna pa en liten o dar vi hade picknick och njot. 
 
Och nu lamnar vi alltsa underbara filippinerna.. har skulle vi garna haft en manad till, eller mer! Det finns sa mycket att se och manniskarna ar sa snalla och underbara! Darfor kanns det latt att resa omkring, spelar inte sa stor roll att det tar lang tid, da kanske man hittar en plats man annanrs inte skulle hittat! som vi gjorde pa Bantayan. Det enda ar val maten. Visst, man behover inte leta lange efter pizza, hamburgare eller pasta - som filippinerna verkar alska, och deras grillade matkultur ar helt ok. Men gronsaker och smak saknas. Den riktigt lokala maten, som man hittar pa eaterys overallt, ar fardiglagad husmanskost i grytor som star framme. Pa nagot satt ratt likt svensk mat, om man byter riset mot potatis och lagger till lite gradde, haha. 
 
Kulturen ar intressant. De ar kristna har, till skillnad fran resten av asien. Och de flesta ar verkligen superkristna! Harom kvallen fick vi hora vara grannars mycket innovade kvallsbon genom vaggen, de holl sakert pa i en kvart! Pa farjorna ber man innan avfard, och det finns kyrkor och byggs nya kyrkor overallt. Pa sondagar har de boneutrop hela dagen. Lite annorlunda att vara i ett riktigt kristet land. Dock foljer vissa nackdelar med, tex forbjuder kyrkan preventivmedel och aborter. Och gifter man sig sa ar man gift for livet. Det ar bara om man har en valdans massa pengar man kan skilja sig. Da mutar man kyrkan till att ogiltigforklara giftemalet..
 
Men en roligt grej ar ocksa hur de verkligen anammar vasterlansk kurltur. Mycket mer an de andra lander vi besokt. Har spelar i princip bara vasterlansk musik, som sagt alskar de skrapmat och en annan hit ar gigantiska shoppingmalls som verkar finnas overallt. Nasta alla pratar ocksa mycket bra engelska, aven barnen. Minst lika bra som oss svenskar. Vilket, tillsammans med att de ar sa trevliga, resulterar i att man far mycket kontakt med de lokala. Kul!
 
Vi kommer nog tillbaka... men nu bar det av mot oklara planer pa Borneo!
 
Massor av kramar!
 
(grattis Julia!!)
 

 
 
 
 
Var piratbat ;)
 
 
 
 
 
 
De hade med en gris ombord, Thomas. Han fick folja med for att ata upp vara matrester :)
 
Kajaker fanns ocksa med :)
 
fisk!!
 
 
 
Forsta nattens camp
 
<3
 
Typ en av de finaste solnedgangar vi nagonsin sett! Helt otroliga farger, kandes inte akta!
 
 
 
Dagens lunch :)
 
 
 
och sa var det bara tang...
 
Gato fick ocksa folja med pa resan! En riktigt tuff bathund (dedu obbe ;) )
 
Segling i solnedgangen anda kvallen
 
 
 
 
 
Moppestranden ;P
 
Nagra tuffa killar visade oss upp pa en kulle med fin utsikt
 
Stranden i El nido
 
 
 
Kajakstranden
 
 
 
 
 
 
 
kvallsmys pa stranden :) :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

El Nido

4 Läs mer >>
Hej!
 
Vi hade lite svart att bestamma vart vi skulle aka och vad vi skulle gora mellan Malapascua och Palawan. Som sagt tar det langt tid att resa runt, och vi hade redan slutat bort att ta oss till Donsol for att simma med valhajar. Istallet funderade vi nu mest pa att aka till Apoisland dar vi fatt hora att det skulle finnas sjukt mycket skoldpaddor. Dock vad det nastan en lika lang resa dit..
 
Vi borjade iaf med att ta oss de 5 timmarna ner till Cebu, en riktigt stor stad, ca 5 miljoner. Vi som bara varit i smabyar hittills fick lite av en chock.. Och da vi hittade en buss som gick direkt till Dumaguete - dit man aker for att komma ut till apo, sa hoppade vi pa den. (vi hade trott att vi skulle behova byta massa). Det tog ca 6 timmar, varav en timme pa farja. Och da vi kom fram sadar 11 pa kvallen sa visade det sig att alla hotell och guesthouse var fulla.. vi korde runt  i over en timme och letade innan vi tillslut fick en sang att sova i.
 
Var det vart det? JA!
 
Vi akte ut en heldag for att snorkla runt Apoisland. Valde att snorkla ist for att dyka for att spara lite pengar, men ocksa for att de som sett skoldpaddorna snorklat. Och det var ett bra val! De som dok sag inte en enda skoldpadda och vi sag.. kanske 15-20 st! De var verkligen overallt! Speciellt dar det var grunt, for dar at de av sjograset pa botten. De haftiga var att de inte heller var radda for en. Vi kunde komma riktigt, riktigt nara utan att de brydde sig. De bara fortsatte med sitt, att ata, simma upp till ytan for att ta luft, eller bara simma. :) De ar verkligen otroligt vackra! Skalet med ett helt fantastiskt monster, hudvecken runt halsen och benen, huvudet med de klara, inteligenta ogonen, och bara hur de tar sig fram i vattnet. Lycka. (Kan jag fa ta hem en mamma??)

Dessutom var det riktigt mycket koraller! En av de stallen med mest levande koraller faktiskt :) Sa vi var verkligen nojda (och branda) och tyckte att det helt klart var vart den langa bussresan. Dumaguete var ocksa en riktigt nice stad, sadar lagom stor och mysig. Men tyvarr var vi tvunga att aka tillbaka till cebu redan dagen efter snorkelturen.. Var kamera hade slutat fungera under snorkligen...

Forst borjade den bara bete sig konstigt och sen dog den och gick inte att fa liv i alls. No no no.. Vi kollade saklart om den tagit in vatten i batteriluckan, men det var helt torrt, sa vad hade hant? Som tur var fanns bilderna kvar, men vad skulle vi gora utan en kamera resten av resan?!

Vi akte tillbaka till cebu och lamnade in den over natten pa ett service center, men vi hade lite hopp.. De hade sagt att de skulle ta 2 till 3 dagar att fixa den, om de behovdes nya  delar, och vi hade ju bara en dag. Men tro det eller ej, da vi kom tillbaka tidigare idag sa fungerade den! :D JIPPIE. Tydligen hade det kommit in vatten via on/off knappen, men de hade kunnat fixa det :) men vi kommer inte kunna ha den mer i vatten.. men vi har en kamera iaf!

Idag har vi shoppat loss pa ett av cebus stora malls. Dags att borja fylla upp vara halvfyllda backpacks ;) Och imorgon flyger vi over till Palawan, tjoho!

Nu kommer massa bilder pa de fina skoldpaddorna! <3
 
 
 
 
 
finafinafina!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Apo island
 
 
Gomiddag med liveband :)
 
 
 
 

Cebu, Dumaguete och A...

3 Läs mer >>
 
Hello!
 
Efter Bantayan island akte vi alltsa vidare till Malapascua, en litenliten paradiso. Den ar mer kand an Bantayan, den har hade vi faktiskt last om innan och planerat att aka till! Dock var vi lite radda att det skulle kannas for turistigt for oss, men det var inga problem! Langs huvudstranden lag ratt manga hotell och turistrestauranger, men in mot byn och de andra delarna av on var det genuina kvar. Ganska fa turister ocksa - sakert beroende pa Yolanda. De flesta ar ocksa har for att dyka, sa stranderna ligger for det mesta ororda.. Det kandes helt lagom for oss iaf! Vi hittade en sjukt nice bungalow i slutet pa stranden. Den var helt nybyggd efter orkanen, sa luktade lite lim och malarfarg och vissa saker fattades. Men det spelade inte sa stor roll nar den lag direkt pa stranden, hade en stor uteplats och de basta pannkakorna i den inkluderade frukosten! Dessutom billigast av alla! :)
 
Men vi var sjalvklart ocksa dar for att dyka, med mal att fixa vart advanced! Det Malapascua ar kant for ar Threshersharks. Varje morgon kommer de till samma stalle for att fa tanderna tvattade av smafiskar. Sjalvklart skulle vi ner for att se dem! 
 
Klockan 5 gav vi oss av med baten mot soluppgangen for att sen dyka ner till 30 m, dar vi la oss vid ett stup for att vanta... och sa kom hajarna, hajarna, hajarna...! De var sjukt vackra verkligen! De har en stjartfena som ar lika lang som kroppen och som vajar som en flagga efter dem da de simmar.. superhaftigt! De var ca 3-4 m med svansen och sag jattesnalla ut! Inte alls elaka och hemska ut. (ville bara gosa med dem!!) Sikten var inte den basta, 5-7 meter, men de kom ratt nara sa vi var nojda! (kolla filmen som oskar lagt upp pa fb!)
 
Efter det gjorde vi tre dyk till. Navigation och foto blev vara dyk for att avsluta kursen och sa gjorde vi ett fundive till. Tva av dem gjorde vi ute vid on Gato,dar vi fick simma igenom en tunnel som gick under on. I oppningen sag vi en reefshark, vilket var kul! Sen sag vi nagra andra speciella saker, men det var egentligen ganska dott. Fa levande koraller och fa fiskar. Beror delvis pa Yolanda men ocksa pa att de ar valdigt utfiskat har i Filippinerna. (Har hort att de anvander bomber for att fiska.. vilket ar forbjudet, men vissa gor det iaf..)
 
Tyvarr blev vi lite besvikna pa dykfirman.. det tog valdigt lang tid att fa saker gjort och ingen tog riktigt ansvar for oss och vara sertificat. Vi dok med tre olika dykledare och en fjarde fixade vart cert.. Och saklart blev det fel. Men far hoppas att det loser sig..
 
Iaf tog det lite for mycket tid, och oroande.. sa trots att vi var dar i en vecka fick vi fa dagar att bara slappa pa stranden. Men den sista dagen slappte vi allt annat och tog en harlig tur runt on. Harligt! Hade garna stannat kvar en extra dag, for mer pannkaka, strander och bad.. men pengarna var pavag att ta slut (fanns ingen ATM dar ute) och skulle vi hinna gora ngt innan vi flyger till Palawan sa var det dags att aka. Fortsattning foljer...
 
hade bast sa lange!! :)
 
 
Dags att dyka igen! :D
 
pavag ut :)
 
 
 
 
 
 
 
Fin kvall pa huvudstranden
 
 
 
 
 
 
mkt forstort efter Yolanda.. :(
 
Har bodde vi!!
 
 
 
Pavag ut till hajarna!
 
 
Lite bilder fran vart fotodyk! Har har vi en nakensnigel :)
 
 
 
och en till!
 
 
 
 
 
 
 
 
En reef shark som gomde sig under en klippa
 
 
 
Lionfish!
 
 
Och en favorit! Vet dock inte namnet.. men ar slakting till sjohasten :) sooot!
 
 
 
 
 
 
 
Och den kanske fulaste fisken.. Frogfish. (men vissa kan se lite battre ut)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Promenad runt on :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hittade lite nemos nar vi snorklade :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Malapascua

3 Läs mer >>
Hej igen! Var ett tag sen senast.. har inte haft sa bra tillgang till internet de senaste dagarna. (Det enda som fanns pa senaste stallet var ett fullsmockat stalle i samma lokal som en kareokebar, inte det basta.. Dessutom lag internet nere storre delen av tiden) Men nu har vi connection! :)
 
Iaf sa har vi nu kommit till Filippinerna, och vad ska vi saga, we love it. Sa glada att vi bestamde oss for att aka hit! Aven om inte maten ar den basta jamfort med de tidigare landerna vi besokt (vart tog var alskade chilli vagen??) sa ar allt det andra helt enkelt bra, jattebra. Men man behover tid har, pa alla platser man kommer till vill man stanna forevigt, men samtidigt finns det sa manga stallen att fara till! Och att resa omkring tar lang tid.. 30 dagar kanns valdigt lite, faktiskt!
 
Det som gor det sa bra, ar de oerhort gastvanliga och trevliga filippinerna, den galet vackra naturen - grona falt, vajande palmer, kritvit sand och turkost hav, och att det ar sa akta och oturistiskt. Det gar nastan att rakna de andra (vasterlanska) turisterna vi traffat. Mycket for att filippinerna annu ar ganska nytt som turistmal (forutom Boracay kanske) men sen saklart pga orkanen. 
 
Orkanen Yolanda slog som alla vet mycket hart mot filippinerna, sarkilt Tacloban (dar vi inte varit) men ocksa ratt hart pa Bantayan och Malapascua (dar vi varit). Overallt finns hus som saknar tak, och manga bor fortfarande i talt. Men det byggs ocksa overallt. Vart man an gar sa hor man slagen fran en hammare. 
 
Och for oss kanske Filippinerna ar ett riktigt paradis, men mycket gommer sig under det vi ser. Det ar enormt fattigt och korrupt. Politikerna koper sina roster och hittar pa olika satt att ta in mer skatt. Du kan fa en person dodad for 1000 sek, vilket en svensk som bor i Filippinerna berattade och nar vi fragat runt har alla hallt med om att det gar. En annan sak som han berattade var att det ar battre att kora over en person tva ganger an en. Att betala for en skadad ar dyrare an for en dod... Vi har last om huvudstaden Manila och forstatt att det ar ett farligt stalle - och vi traffade faktiskt en tjej som blivit drogad av sina nyfunna "vanner". (Allt gick bra, de tog hennes pengar och skickade hem henne). Det ar svart att forsta da alla vi mott varit sa snalla, men situationen ar nog annorlunda runt Manila tex. Och vad vi fatt hora sa ar 50% arbetslosa och en dagslon motsvarar ca 20-30 sek. Sa vad ska man gora? 
 
Men nog om det... Efter att ha transporterat oss fran Kalibo - dar vi landade, till Bantayan island fick vi ett par handelserika dagar. Resan dit tog tva dygn - det gar helt enkelt inte sa fort da det ska stamma med buss och bat. Bussarna gar var tionde minut, men ar trots det proppfulla! Man far kampa for att fa sin plats. Inga kosystem utan frackast vinner.. (darfor tog det oss 4 bussar innan vi kom pa). Gillar verkligen att de hade en skylt med "fasten your seatbelts" nar halften star och det inte finns sakerhetsbalten.. Sa det ar helt klart spannande att resa omkring, men ganska mysigt att tranga ihop sig med alla filippiner :)
 
Vi hade egentligen inte tankt stanna pa Bantayan island, utan vi hade bara tankt ta den vagen till Malapascua, som var vart egentliga mal. Men da vi steg i land bestamde vi oss for att stanna! Det ar en stor LITEN o, med kritvita strander och turkost vatten runt om. Vi hittade ett bra boende i den lilla byn Santa fe och blev kvar 4 dagar. Tyvarr regnade en dag bort, men annars passade vi pa att fa bada och sola oss lite. Var ett tag sen sist! Underbart att vara vid havet igen.. :D
 
Den andra kvallen blev vi inbjudna till en fest av en kvinna vars man hade dott 9 dagar tidigare. Tydligen har man en fest da. Vi hade pratat lite med dem tidigare och nu blev vi alltsa inbjudna att ata och dricka med dem. Forst kandes det lite awkvard, men sen hade vi jattetrevligt tillsammns med hennes dotter och kusin. 
 
Den sista dagen volontararbetade vi tillsammans med en organisation som heter YDPR. Den har startat for att hjalpa till att bygga upp Bantayan igen efter Yolanda. De har tagit fram och bygger hus som battre ska tala orkaner, de bygger upp skolor och fixar toaletter samt lar ut om hygien, de satter "burar" runt rev for att fa koraller att vaxa och de ordnar tradgardar for lokalbefolkningen, mm. Vi gick forbi deras kontor och det var okej att vara med och hjalpa till under bara en dag. Vi hade garna stannat langre - men samtidigt ville vi vidare och se det vi hade planerat. Vi hade kunnat stanna 1 dag till, men nasta dag var en lordag och da skulle de ju inte jobba.. Det ar ca 20 - 30 ungdomar fran hela varlden som jobbar, i dagar/ veckor/ manader. Dessutom har de ca 40 filippiner som jobbar och far betalt. Som volontar far man boende och mat. 
 
Vi fick hjalpa till att skapa en tradgard. Inte det lattaste i 35+. Tur att vi kunde ta ett svalkande dopp pa luncen ;) Dessutom var vi tvugna att forst flytta pa ett berg av sandsten for att kunna borja.  Men efter dagens slut hade vi fatt till nagra fina kullar! (kande det i hela kroppen dagen efter, haha) Jattetrevligt folk och kvallen avslutades pa raggeabaren i byn. Kul att kunna hjalpa till litegrann. 
 
Har finns lite bilder pa oss da vi gravde och svettades! https://www.facebook.com/YPDRYPDR/posts/270096479839329
 
 
Nu har vi redan hunnit besoka Malapascua och akt darifran. Men mer om det en annan gang! Hoppas att allt ar bra hemma och att ni hade det bra pa valborg! Kramkram
 
 
 
 
 
Harligt att vara tillbaka till havet!
 
 
lagvatten
 
 
En liten o utanfor Bantayan
 
 
 
 
 
Badade med ett gang harliga barn :)
 
 
 
Kvall pa stranden
 
 
 
 
 
Dodsfesten.. :)
 
 
Tog en moppetur runt on :)  Det var valdigt kul, for overallt dar vi korde vinkade ALLA till oss med ett stora akta leenden. Vi kande oss sa valkomna overallt :)
 
 
 
Ett av de talt som manga fortarande bor i
 
 
 
 
 
Halo-halo, Filippinernas alskade dessert. En blandning av allt mojligt.. men riktigt gott :)
 
Satte oss for att se solnedgangen, och snart var halva byn dar for att titta in oss. Blev hembjudna pa en snabbvisit till tjejen till vanster. Trevligt! 
 
 
Sa fick vi punka pa moppen.. men det var latt fixat da nastan alla har kunskap och utrustning for att fixa det. :)
 
 
Tradgarden tar form!
 
 
Ett "orkansakert" hus. Saklart inte 100 procent, men manga saker gor att de ska klara orkaner battre. Det har ar den forsta varianten och nu byggs en ny. 
 
 
 
Fin kvall efter en dags hart arbete!
 
 
 
 
 
 
 

Bantayan island

1 Läs mer >>
Hej! Nu har vi fatt svar fran Big brother mouse! De har haft ett bookparty tack vare oss! Sahar skrev de:
 
 Dear Nike,

Today, every student in Borluang Village will be enjoying a book during their school's new reading time. Until now, most of these children had probably never even seen a book except perhaps a textbook, and had never read a book for enjoyment. Some didn't even know such things existed.

With your help, we've set up a reading program in the primary school here.  Many of these children won't be reading at first; reading skills are very weak, because they have so little practice. But now, with the very easy books that we provide, those skills will improve. To start off the new program, we held a book party for the children.

Date: Wednesday, 9 April 2014
Village: Borluang Village, Ngern District, Xayaboury Province

Here are a few pictures from that day. Our website, as you probably know, tells more about what we do at a book party, and about our reading program.

At the end of the party all the kids got to select a free book of their own, nearly always the first book they've ever owned. Then we left a set of books for every classroom, so they can have a reading time every day. We left a total of 383 books.

It was an exciting day for all of the children, and we know they will always remember it -- both because they had fun, and for the magic of opening a fun book for the first time. And now, they can begin to develop a habit of reading every day, and discovering the new world that opens up. 

We've put pictures from this event in the Photo Album section of our website. The URL is:
www.bigbrothermouse.com/photoalbum/140409borluang142p.html

We invite you to put a link to this page in appropriate places - on a website or FaceBook page, for example. Your example will encourage others.

From all of us, thank you for making it all possible!

with best wishes,
Siphone
for Big Brother Mouse
 
 
Folj lanken och titta pa bilderna! Tack igen, :)

Big brother mouse!