3 Läs mer >>
Hejhopp :)
 
Nu har vi besokt tva stora stader har i Sydost asien. Har lite lite tid men ska beratta lite snabbt om vara dagar har!
 
Vi anlande till Bangkok tidigt pa morgonen, lite mora efter 15 timmar pa tag med hardseat. Men det var inte sa farligt som man kan tro. Inte trabankar som pa tagen i vietnam utan ganska mjuka bankar. Dessutom fick vi en hel var sa man kunde precis kura ihop sej for lite somn :)
 
Forsta dagen spenderade vi med att forsoka upptacka bangkok. Vi hade egentligen inte en aning vart vi skulle, ville mest fa en kansla av bangkok med alla hoga hus osv. Vi akte runt med tunnelbanan och skytrainet, valdigt enkelt och frascht! Dessutom valdigt lite manniskor! Men det berodde nog mest pa festivalen.. Efter att sett bla the Victory monument, och en massa hoga hus upptackte vi vart alla holl hus. En station lag precis vid en av de gator dar det var vattenkrig. Tro det eller ej men det var galnare an i Chiang mai! Vi holl oss ovanfor kaoset, och det var en upplevelse bara i sej! Men vi kande oss lite trakiga, sa bestamde oss for att aka hem och hamta vara vapen.. Men nu hade det redan blivigt ratt sent, och istallet hamnade vi pa ett festivalomrade. Dar fanns en scen dar en man som verkade vara valdigt kand (politiskt?) pratade, vi forsokte fraga vem han var, men det enda vi forstod var att han pratade om korruption, men inte vem han var.. Sen var det ocksa lite andra framtradanden. Vi fattade inte mycket, men alltid kul att vara pa ett festivalomrade! Det fanns massvis med matstand runtomkring och da vi skulle ga och kopa upptackte vi att det var gratis! Bara att ta en tallrik och sen ga runt och ta det man ville ha. Vi fick ocksa kaffe och kakor, inte illa alltsa! :) Det enda vi var tvugna att gora vara att diska vara tallrikar. 
 
Nasta dag besokte vi den gamla delen av Bangkok. Vi startade med ett besok till Wat Pho dar den gyllene liggande buddhan finns. Lika gigantisk som Nike minns honom! Darefter visste vi inte helt vad vi skulle hitta pa. Som tur var traffade vi da en entusiastisk man som berattade om en tuktuktur genom bangkok som skulle ta oss runt till lite olika sevardheter. Den kostade bara 40 bath, alltsa inte ens 10 kr! Vi forstod att det skulle finnas en hake, men varfor inte? Forst fick vi halsa pa Lucky/happy Buddha och onska oss nagot. Darefter akte vi vidare till en juvelbutik, av den lyxigare sorten.. Vi fick en egen, uppkladd och artig snubbe som visade oss runt bland de glittrande adelstenarna. Vi kunde inte kant oss mer bortkomna.. Darefter foljde ett besok hos en skraddare - som blev skitsur pa oss da han forstod att vi inte skulle kopa ngt och en till juvelbutik innan vi atergick till tempelbesok. Tydligen fick var chauffor pengar till att kopa bensin om han tog oss till dessa butiker och vi var inte de enda som gatt pa den billiga tuktukturen! Men vi hade fatt oss en billig rundtur i Bangkok, sa vi var nojda iaf! Vi avslutade denna Bangkok vistelse med ett besok i Chinatown innan det var dags att atervanda hem och packa..
 
For nu flyger vi in i del 2 av var resa! Vi visste ju redan innan vi for att vi skulle gora rundturen fran thailand till thailand, men resterande var oklart. Men nu vet vi ju att det blir Kuala Lumpur, Filippinerna och Borneo, innan det blir oklart igen :)
 
I Kuala lumpur tillbringade vi 3 harliga dagar med Gina och Louise! Harligt med lite sallskap fran nagon man kanner igen! :D Vi akte upp i KL tower, 421 m, till ca 250 meters hojd och tittade ut over staden. Fint! Vi brande oss da vi snyltade pa Gina och Louises pool.. och sov i var fangelsecell till hotellrum.. Vi akte ut till Batu caves, en hinduisk helig grotta med massor av apor och forsokte besoka en kand moske', men tydligen var det nagot speciellt som hande den dagen sa vi fick inte ga in, sa istalled at vi supergoda pannkakor med jordnotter och majs (?) och lyssnade pa boneutropen. Kuala Lumpur ar en helt fantastisk stad med tanke pa alla kulturer som blandas dar. Malaysia ar ett muslimskt land, men i Kuala lumpur fanns verkligen allt! manniskor fran alla delar av varlden och ett inslag fran alla religioner. Det fanns moskeer, kyrkor och heliga hinduiska grottor. Maten var en harlig blandning av asiatiskt, seafood och indiskt/arabiskt. Men dyrare an vad vi ar vana vid! Och tydligen har de ingen egen ol, vilket gor att den som fanns kostade 4 ganger mer an i Thailand.. Verkligen en haftig och inspirerande mangkulturell stad! :) 
 
Och en rolig grej vi upptackte sahar en dag innan vi skulle aka till Filippinerna. Var utresa darifran (som vi maste ha for att fa komma in i landet) hade pa nagot satt blivit en inrikesresa i Filippinerna.. Lixom wtf?! Hahaha, hur lyckas man boka fel flygresa?? Men maste val varit sa att vi gick vidare i fel flik, (hade flera bokningar uppe) eller att den helt enkelt bytte pga det.. Men som tur var var det en resa som faktiskt passade bra in i det vi tankt, sa ingen skada skedd! Men lite panik for att hitta en ny! Forst verkade det bli Singapore, men sa hittade Oskar en billig till Kota Kinabul, sa det blir Borneo iaf! :) 
 
Nu har vi iaf tagit oss till Filippinerna! Som verkar vara ett harligt stalle, men det tar lang tid att transportera sej.. men mer om det en annan gang!
 
 
 
 
Victory monument
 
 
Kaos!!
 
 
Festival :)
 
 
Fina fotter :)
 
 
 
 
 
 
 
 
chinatown
 
 
 
Valkommen till Asien! <3
 
 
Utsikt fran KL-tower
 
 
Petronas tower
 
 
 
 
 
 
 
Vi har det kul! Pavag upp till Batu cave
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Moske'n
 
 
 
poollyx!
 
 
fick inte in de sista bilderna.. sa uppdaterar inlagget da vi kan! Kramkram :)
 
 
 
 
 
Skal och tack for nagra harliga dagar! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

Bangkok och Kuala Lum...

1 Läs mer >>
Hejhej!
 
Nu har vi spenderat ca en vecka har i Chiang mai. Och vad har vi gjort egentligen? Inte sa mycket och ganska mycket och mycket olika, haha. 
 
Vi har haft en del att fixa, reda ut vart vi ska aka efter Kuala lumpur, soka utbildning till hosten och forsoka fixa ett boende tills vi kommer hem. Lattare sagt en gjort (sarskilt da vi skriver in fel mailadress i bokningen och tappar bort den..), men efter nagra (lite for manga) timmar vid internet sa har vi fixat det mesta! Vi har bada sokt plugg, och bestamt att det blir i Umea. Oskar har sokt tekniskt basar och Nike har sokt en kurs, (men far se om det blir den eller jobb..). Vi har ocksa fatt en lagenhet! Sa den 1/7 flyttar vi in pa nydalahojd :D Skont att ha det fixat sa att vi slipper tanka mer pa det!
 
Sen har vi ocksa bokat biljett vidare fran Kuala lumpur.. till Filippinerna! Flyger dit den 20onde och sen till Borneo den 19 maj, och sen far vi se vart det bar av! Kanns spannande iaf :)
 
Som sagt ar Chiang mai aktiviteternas stad - men for oss blev det inte sa manga.. Vi har gjort en hel del och det som vi egentligen var sugna pa var att besoka en elefantpark, som behandlar elefanterna pa ett bra satt. Vi har undvikt elefantturer pga att elefanterna ofta har det ganska daligt, men mest for att de alla genomgar en en fruktansvard tortyr nar de ar sma, for att helt underkasta sej manniskan. Den har parken har hittat ett nytt satt att trana elefanter till att vara nara manniskor. Men den var saklart fullbokad... och dumma vi hade inte bokat i forvag!! :( menmen.. Vi tog iaf en matlagningskurs! Vilket var valdigt roligt :) Vi fick laga 4 olika ratter och gora en currypasta. Var instruktor var en superharlig tjej och duktig pa att lara ut. Vi besokte forst en marknad dar vi fick inhandla och lara oss om ingredienserna. Fick ocksa en liten receptbok att ta med hem, sa nu blir det mycket thaimat hemma! :)
 
Den har veckan har ocksa varit lite speciell for oss. Vi har kommit till den 100 dagen a resan (den 10/4), det maste firas! och vi har varit tillsammans 1000 dagar, (den 8/4, ja lite nordigt, men maste saklart ocksa firas!) och sa hade vi var manadsdag ocksa (den 13/4, 33man). Plus att vi har slapat runt pa en flaska vin liiiite for lange! (fraga robert.. haha) sa det var helt enkelt dags att lyxa till det lite och fira! Sa vi bokade ett lite finare hotell en bit utanfor chiang mai, (fortfarande innom var budget, man kommer ganska langt pa lite pengar). Det var ganska gammalt men frascht och nog lyxigt for oss! Vi fick ett rum med stor balkong pa vaning 6, med fin utsikt mot Thailands hogsta berg. Dagen tillbringade vi vid poolen, som var ganska liten men fin och vi fick ha den helt for oss sjalva! :) Vi hade det jattebra, skont att komma ivag lite fran allt man ska gora och upptacka osv.. lite semster i resan helt enkelt :)
 
En dag hyrde vi moppe och korde upp pa Doi suthep, Thailands hogsta berg. Gar att kora nastan till toppen! En harlig dagstur :) och redan blev vi beskjutna..
 
 
 
Men det var forst dagen efter, den 13onde, som det smallde pa riktigt! Dags for Songkran - det thailandska nyaret! Helt galet verkligen! I tre dagar ar det fullt krig i hela landet, vattenkrig! Vi inhandlade varsitt vapen och gav oss in i striden langs gatorna. Det var inte en latt strid.. redan efter nagra minuter var vi helt genomblota - men nog hade vi fatt in nagra traffar ocksa! Bara att fylla pa med mer vatten och fortsatta! Det var helt fullsmockat med folk, mest thailandare saklart, men ocksa en del turiste som vagat sej in i striden. Langs gatoran korde pickups dar ett gang satt med en stor tunna (oftast iskallt) vatten som de skot eller slangde pa folket med hinkar. Var ocksa olika scener som spelade partymusik (bla "what does the fox say?" haha) och det fanns skummaskiner mot slutet av dagen gick en lang parad genom staden. Verkligen haftigt att vara med om detta! Kul att vi var i Thailand just nu :) Natt sant har borde startas i Sverige ;) Kolla in filmerna pa Oskars fb.
 
 
Men man blev valdigt slut av en hel dag med vattenkrig. Det ska fortsatta i minst 2 dagar till, men idag har vi tagit det lugnt, eftersom vi ska med taget till Bangkok ikvall. Far se hur blota vi blir pavagen till taget och hur det gar nar Oskar har bokat hardseat... i 15 timmar... Och i Bangkok kommer det nog vara lika vilt! Vi tar med oss vara vapen for sakerhetsskull :) 
 
 
 
 
Ane visar hur man gor padthai
 
Varrullar!
 
 
 
 
Namnamnam
 
 
Vart hotell:)
 
 
Mys <3
 
 
 
 
 
Utsikt fran berget
 
 
 
 
 
 
 
Kriget ar igang
 
 
 
 
 
In i skummet!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chiang mai

2 Läs mer >>
Hej!
 
Nu har vi spenderat nagra dagar har i Chiang rai, och om ca 2 timmar bar det av till Chiang mai.( Forresten hade vi lite fel i forra inlagget.. det ar bara ca 70 000 som bor har.. vet inte vad vi fick 200 infran xD ) 
 
Chiang rai raknas iaf som lillebror till Chiang mai, som ar norra thailands stora turist och aktivitetscentrum. Vi valde att stanna har nagon dag for att se ett lite mer genuint thailand innan det bar av dit! Turiststraket har ar ganska litet och ratt trakigt. Ett gang supersattsade barer, men inte sa mycket mer. Men sen ar det ju lagsasong ocksa, sa mycket som ar stangt och ganksa dott. Men utanfor finns trevligare stallen. En harlig marknad, som pa kvallen forvandlas till en stor gatukoksoas, dar allt mojligt tillagas och saljs till hungriga thailandare. Kul att vandra igenom! Vi hamnade ocksa pa ett mycket mysigt cafe', med varldens mysigaste gamla gumma! Hon hade massvis med fina bakelser och gjorde varldens storsta shakes, som dessutom bara kostade en tredjedel av vad de annars gjorde. MYS!
 
Den andra dagen vandrade vi runt till lite olika tur/aktivitetskontor, for att se vad det fanns att gora. VI var lite sugna pa en homestay i en by, men det verkade svart.. Det som fanns var treks, liknande den vi gjort i Laos, men vi hade svart att tanka oss att det skulle bli lika bra. Vi var ocksa mer sugna pa att bara leva med en familj och folja deras vardag, an att vandra runt sa mycket. Men det verkade som sagt svart, och det narmaste vi kom var ett boende ute pa landet, 1 h fran chiang rai, som kallades homestay. Dar kunde man sen sjalv ga runt till byar omkring och ocksa till hotsprings och vattenfall, mm. Sa vi bestamde oss for att testa det!
 
Vi akte ut samma kvall i varldens askovader och kom fram till ett mysigt stalle med superfina bungalows. Vardfamiljen var hur snalla och gulliga som helst! En morgon fick vi ata frukost tillsammans med dem, thailandsk frukost, vilket at detsamma som det de ater till luch och middag. Sticky rice och nagra olika ratter. Bla fanns en mycket god och stark kottfarsrora, grona blad, fisksoppa och natt bambuliknande (som tydligen inte var bambu..). Det var roligt att fa testa pa! De hade ocksa varldens mysigste katter, en kvall trangde 2 stycken ihop sej i Nikes kna :) :).
 
Vi gick genom nagra byar, de tillhorde olika stammar, sasom Akha, Lisu, chinese, mm. De var valdigt moderna, inte som de i Laos direkt. Men overallt glada manniskor som vinkade at oss. Vi besokte ocksa en hotspring och ett vattenfall. Det var lite som att vara ute pa landet, (ibland kandes det nastan som sverige, eftersom det faktiskt var ganska svalt pa kvallen och morgonen ) och det var valdigt vackert och mycket gront - kanske tack vare att det faktiskt regnat nastan varje natt har. Sista kvallen da vi tog en ol tillsammans med australienaren som ocksa bodde dar ute, och en kanadensiska som bodde en bit darifran, brot ett riktigt ovader ut! Ganska maktigt att sitta mitt ute i djungeln...
 
 
 
 
 
 
Hett!
 
 
 
 
Vi fick ett eget rum att bada i, kanske lite trakigt men ratt nice. Bara att fylla pa!
 
 
Teplantage
 
 
 
 
Vattenfall :)
 
 
 
 
Hade bast! :)
 

Chiang rai

2 Läs mer >>
Hej igen dar hemma!
 
Vi lamnade Luang prabang den 29 for att under 2 dagar transportera oss upp langs Mekongfloden till Huay xai. Det var en mycket vacker och avslappnande resa. Mycket bra standard pa baten, och haftigt att ha rest langs mekong! Den floden rinner ju igenom alla land vi besokt hittills! Vi stannade over natten i Pak beng, for att nasta dag aka sista strackan till Huay xai. 
 
Huay xai ligger precis pa gransen till Thailand, sa vi ar har av tva anledningar, ett att vi ska gora the Gibbon experience och tva att vi sen ska vidare till Thailand! Forsta dagen vandrade vi runt lite i staden, den har ett kort turiststrak, men utanfor det ar den en vanlig stad. Vi besokte ett fort fran fransmannen, som lag helt ode och tackt i spindelnat - men som hade fin utsikt! Efter det hittade vi till marknaden dar vi kopte en mango och en eftersokt stickyriceburk! :):)
 
Dagen efter det var det dags att aka ut i djungeln! The gibbonexperience ar ett aventyr dar man transporterar sig runt i djungeln med ziplines - helt enkelt vajrar som gar kors och tvars mellan hojderna. Strackorna varierar fran ca 50 m till 700 m och med hojder som vi gissar ar fran kanske 15 till 100 (200?) sjukt svart att bedomma, men hogt var det! Sen far man tillbringa natten i en tradkoja!! wiiiiie
 
Vi korde en bit for att ta oss till nationalparken vi skulle aka runt i. Det ar ocksa i den det finns en familj med gibbons! Darav namnet, men pa var tur skulle vi inte ha chans att se dem, utan det ar endast pa 3dagarsturen man har en chans. Och det lag lite utanfor var budget, detta ar en dyr upplevelse! Vi fick ga en bra bit, och mycket uppfor! (fran ca 600 moh till ca 870 moh) innan vi kom till den forsta vajern, sen var det bara att svinga sej ut! Lite laskigt, men av nagon anledning kande man sig anda trygg dar man hangde i sin sele, kanske for att det var sa otroligt vackert att titta ut over djungelvidderna att man inte hade tid att tanka pa annat. For snart var man framme vid den andra sidan igen.. 
 
Efter ca 8 - 9 ziplines var vi framme vid var tradkoja, den var helt otroligt mysig och lag hogst upp i ett gigantiskt trad. Fantastisk utsikt! Efter lite fika och vila fick vi aka en tur igen, (tjatade till oss att aka tva varv). Sen var det dags for middag i tradkojan som nagra kvinnor fran ett lager nagra minuter darifran kom med. Namnam :) Vi var ett harligt gang, i aldern 22 till 33 och hade riktigt trevligt. Lekte maffia over den varma ol vi fatt med oss pa morgonen.. haha xD
 
Nasta dag blev det mer ziplines pavag tillbaka. Verkligen en haftig upplevelse! Aven om sekunderna ar fa, da man svingar sej over tradtopparna, sa sitter vyerna kvar i minnet. 
 
Och nu ar vi i thailand igen! Helt sjukt att komma tillbaka till civilisationen igen, haha. Ar i Chiang rai och det raknas som en ganska liten stad - bara 200 tusen invanare.. Var lite svart att lamna Laos, det har varit ett helt underbart land, med oerhort trevliga och snalla manniskor! Vi har sett sa mycket fint och lart oss massor! Basta landet hittills, dit vill vi verkligen komma tillbaka, finns mycket mer att se! (ak dit, ak dit, ak dit!!)
 
Men nu blir det norra thailand i 15 dagar innan vi flyger vidare till Kuala Lumpur - dar vi ska traffa Gina och Louise!! :D - och sen vidare till annu okand plats.. Nu har vi ocksa snabbaste internetet pa lange, sa blir massa bilder och antligen i battre kvalite' igen :)
 
kramkram!
Langs Mekong
 
Tidig morgon i Pak beng
 
 
Into the jungle!!
 
wihooo!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pa en zipline fick vi aka bada tva! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tradkojan!
 
 
helt ok utsikt fran toaletten ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och sa fick vi se Laos storsta trad! Dar det levde en sjukt massa getingar..
 
 
Ganget :)
 
 
 
 
 
 

Huay xai och the GIbb...