Kota Kinabalu och Sandakan

In the jungle, the mighty jungle..
 
Ja, Borneo ar verkligen en djungelo! Vi har tagit det ganksa lungt den forsta veckan har, men har hunnit med lite djungelbesok iaf.
 
 
Vi landade i den malaysiska delstaten Sabah, i Kota Kinabalu ute pa on Borneo. Borneo bestar av 2 malaysiska delstater, en del av Indonesien och det lilla landet Burnei. Sabah ar kant for Mt. Kinabalu, (som vi tyvarr inte haft tid och halsa for att bestiga, dessutom behover man typ boka flera manader i forvag...), djungel med mycket djur och en av varldens basta platser att dyka pa! 
 
Vi borjade alltsa i huvudstaden Kota kinabalu, dar tog vi det mest lugnt, Oskar ar forkyld.. :( Sa gjorde som inget speciellt, gick runt lite och at god mat, antligen lite matkarlek och kryddor! <3 Efter det tog vi bussen till Sandakan. Darifran akte vi till det populara Orang utan sancuary i Sepilok. Dar tar man hand om orangutanger som inte klarar sig sjalva i skogen, mest overgivna ungar, och hjalper dom ut till djungeln igen. Nar de ar tillrackligt stora slapps de alltsa ut i den riktiga djungeln, for att leva ett naturligt liv. Men de har vissa "matstationer" dar aporna kan fa mat om de an inte lart sig att fa tag pa allt sjalv. Men de serverar alltid samma sak, bananer, sa att aporna ska bli less och vilja hitta sin egen mat! :) Da man besoker centret far man ga till en san "matstation", vanligtvis kommer det nagra fa apor dit vid de tva mattillfallerna, men ibland kommer ingen. Vi hade ganksa tur att fa se nagra stycken! Ca 5-6, varav en mamma med en unge. Haftigt att se var narmaste slakting pa ett sapass naturligt satt! 
 
Nasta dag akte vi ut till Sakua, som ligger vid Kinabatangan river. Det ar kant for ett otroligt djurliv! Som att vara pa en djurpark, fast det ar pa riktigt! (om man har tur..) Vi bodde en natt pa ett "Junglecamp" vid floden och fick gora tva flodturer och en nattpromenad in i djungeln. Vi hade inte jattetur, sa fick inte se sa jattemycket, men det var harligt att vara ute i naturen, valdigt vackert! 
 
Pa battuerna fick vi se 3 olika apor, Proboscis monkey - en apa med en stor nasa, Silverleaf monkey och den ganska vanliga Macaque monkey. De kommer till floden for att hitta ett sovtrad, eftersom de om de blir overfallna da kan hoppa i floden och simma till andra sidan. (om inte krokodilerna tar dem..). Sen sag vi varldens nast storsta odla, Hornbills, Kingfisher, ornar och vildsvin! Men inga krokodiler eller elefanter.. Men vi var glada iaf!
 
Pa natten gick vi ut i djungeln, livradda (Nike) for alla blodiglar som var ute efter en.. Vi fick se tva "common palm civet" - en form av vildkatt typ, tva langbenta spindlar och en minigroda. Men tyvarr inget annat. Men vi var glada iaf!
 
Nu bar det av ner mot Sipdan och forhoppningsvis riktigt bra dykning, som slutklem pa den har resan.. Vi har faktiskt bokat flyg hem nu!! :S Den 25 landar vi i stockholm. Hittade ett direktflyg med norwegian, bangkok till stockholm, till ett helt ok pris, iaf mycket billigare an nagot annat vi hittat! Sa blir en sista svang till thailand, haha. (shoppa i bangkok... hehe)
Kanns lite konstigt att det snart ar slut, (ja vi har ju iof ett tag kvar) men samtidigt ar vi sa himla nojda med allt va fatt uppleva under den har resan! Och det borjar bli lite fullt i upplevelsecentralen. Behover fa komma hem och bearbeta lite.. innan det blir nya aventyr! 
 
yepyep, men an ar det inte slut! Stora kramar. :)
 
 
 
Tyvarr funkar var kamerna inte sa bra, ta-knappen ar helt glapp, sa svart att ta foton, sarskilt da man sjalv vill! Har ocksa langtat efter systemkameran och ett teleobjektiv. haha. Men har kommer lite halvkassa bilder iaf :)
 
 
 
Mt. Kinabalu, blev verkligen sugen da man sag det. Sa maktigt! Men det far bli en annan gang..
 
Orangutanger far mat :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
odlan ligger och smalter maten..
 
Hornbills
 
Proboscis
 
Morgonbus hos macaque aporna :)
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Veronica:

skriven

Åh vad roligt! Ser underbart ut!

Svar: tacktack! :)
nikeoskar

2 Eva:

skriven

Så trevligt både med era "halvkassa" bilder och besked om hemresa. Bangkok är lite "oroligt " just nu - det är utegångsförbud mellan 22-05 och militären har tagit över men det står inte att man inte kan åka dit - så det borde väl gå bra. Ha de nu fint eran sista månad - kram

Svar: haha, ja vi hade som inte kollat upp bangkok alls innan vi bokade.. eftersom det verkat sa lugnt da vi vart dar tidigare. men det gar nog bra och vi ska halla oss uppdaterade! kram :)
nikeoskar

3 Helena:

skriven

Häftigt att komma så nära djuren! Skönt att höra att ni har det så bra (förutom förkylning) Ha det jättegott. Kram Helena

Svar: Tack sa mycket:)
nikeoskar

4 Mira:

skriven

Precis de sakerna gjorde vi också där:) hoppas ni har det fint! Mira

Svar: fast ni besteg ju berget...haha:)
nikeoskar

5 Bea:

skriven

Tjoho äntligen hyfsat snart dags för hemmaplan!!! :-) ta det lugnt i bankok...!!!

Svar: ja snart ses vi :)
nikeoskar

Kommentera här: