El Nido

hej allesammans dar hemma :) Hoppas varen borjar ta fart pa riktigt! (ni kan garna fa nagra plusgrader harifran.. hehe)
 
Ja, det var ett tag sen sist, men allt ar bra med oss. Vi har bara inte rikgtigt haft tid och tillgang (ork) for att uppdatera det senaste.. Men nu har vi 12 timmar mellan 2 flyg och kande att det var dags att ta tag i bloggen igen! Flog fran Palawan och Puerto princesa i morse hit till Manila (filippinernas farliga huvudstad..). Ikvall flyger vi vidare till Kota Kinabalu pa Borneo. 
 
Iaf, sen senast: Den 7 flog vi fran Cebu ut till Puerto Princesa pa Palawan. Helt klart maktigt att titta ut genom fonstret! :) Vi hade inte sa mycket tid i Puerto princesa, men hann fa oronen uttjatade av vara lite for trevliga hotellvardar och ata ett gott mal mat ute pa gatan. Det verkar vara en mysig stad i lagom storlek men nasta dag var vi tvugna att ta oss upp till toppen av on och El Nido, dar vi nasta dag skulle ivag pa en battur. 
 
El nido ar en liten bystad, kand for de fantastiskt vackra oarna utanfor. -Valdigt kand upptackte vi, ca 70 % ar turister. Men det ar fortfarande en mysig och enkel by, bara el mellan 1400 och 0600 och framforallt enkla boenden. Pa kvallarna dukar de upp bord pa stranden, vilket alltid kommer vara lika mysigt!
 
Men som sagt akte vi ut med en bat dagen darpa. Vi hade kant till den har turer redan innan vi lamnat svergie, men varit osakra pa om den skulla ga in i var budget. Men da det narmade sig bestamde vi oss for att boka! Foretaget heter Tao philippines/ expeditions. De gor flerdagarsturer ut till oarna utanfor el Nido och upp till on Coron. Det som ar speciellt med den ar just att det ar en flerdagarstur och att man far sova pa oarna i camps som de byggt upp. Allt gor de i sammarbete med befolkningen pa oarna. Den vanliga turen ar 5 dagara och gar mellan el Nido och Coron, men just da vi skulle boka den, upptackte vi att de har en ny tur ocksa, men den filippinsk segelbat, en Paraw. Kunde det kanske passa oss battre? :) dessutm var den bara 4dagar/3natter, vilket ocksa passade oss bra. 
 
Det visade sig att vi faktiskt var de forsta nansin som skulle gora den har turen! Efter 2 ar var nu baten fardigbyggd. De har forsokt bygga den sa som man forr byggde batar - innan motorerna kom. Och vilket bat! shit sa fin den var!
 
Vi fick 4 jatteharliga dagar och 3 mysiga natter ute med baten. Under dagarna akte vi mellan olika oar och snorklade och gick iland pa kritvita strander. Snorkligen var for det mesta bra, riktigt klart vatten och ibland mycket koraller och fiskar. Vi fick se tva skoldpaddor igen :) Och under lunchen forsta dagen kom en GIGANTISK mantaray och simmade forbi, man sag en stor skugga som rorde sig under vattnet och ibland ena vingen som stack upp. Hade varit haftigt att vara i vattnet da, haha. Oarna var verkligen fantastiska, sarskilt dar vi tillbringade natterna. De hade byggt jattefina camps med enkla hyddor direkt pa stranden. Tredje natten satte de upp talt pa baten som vi sov i, eftersom det var sa myggigt pa land. Maten var heeelt fantastisk. Den filippinska maten har ju inte direkt imponerat hittills, men nu var det helt fantastiskt! Fisk till varje mal och massor av gronsaker och annat gott. mmmmm.. Dessutom kom alla deras gronsaker och frukter fran en farm de har startat! Forsta dagen fick vi dessutom ata Kinalaw, en filippinsk specialite - ra fisk med vinager och lime - gjord pa en tonfisk de just fiskat upp! Oskar forskte ocksa fiska, men fick ingenting.. Allt var verkligen gjort for att det skulle vara bra for oss, inget handlade lixom om att spara in pengar eller sa. Vi hade en stor besattning, nastan en per besokare. Visst har vi betalt en del, men man forstar vart pengarna har gatt.
 
Dock var det kanske aningen lyxit for oss, och eftersom vi hunnit med och sett sa mycket och snorklat sa mycket redan, sa var det nastan svart att ta in mer. Tror faktiskt vi skulle uppskattat det mer i borjan pa resan. Det borjar lixom bli fullt! Seglingen var inte heller sa imponerande, de sa hela tiden att vi kunde segla dit vinden blaser, men de kandes som att rutten var ganska forutbestamd och sa fort det inte gick sa fort frammat startade de motorn.. De forsokte som inte ens segla. Sen hade vi lite otur och hamnade med bla 8 st fransman.. de var jattetrevliga och sa, men pratade mycket franska... vilket gjorde att gruppstammningen kanske inte blev den basta. Men vi blev bra kompisar med Melo och Moira fran Filippinerna, underbara manniskor!
 
Men herregud, vi ska inte klaga. Vi var verkligen jatteglada att vi akte pa den turen och helt klart nojda. Tror att det svart att hitta en liknande upplevelse.. :)
 
 
Resterande dagar spenderade vi i El nido, tyvarr med lite sjukdom fran borjan.. Men efter det fick vi tre harliga dagar av sol och bad. Vi hyrde moppe en dag och korde till en strand langs en extreeemt stenig och skumpig vag och en dag hyrde vi kajak och paddlade ut bland oarna. Helt fantastiskt vackert alltsa! Hittade en liten strand mellan klipporna pa en liten o dar vi hade picknick och njot. 
 
Och nu lamnar vi alltsa underbara filippinerna.. har skulle vi garna haft en manad till, eller mer! Det finns sa mycket att se och manniskarna ar sa snalla och underbara! Darfor kanns det latt att resa omkring, spelar inte sa stor roll att det tar lang tid, da kanske man hittar en plats man annanrs inte skulle hittat! som vi gjorde pa Bantayan. Det enda ar val maten. Visst, man behover inte leta lange efter pizza, hamburgare eller pasta - som filippinerna verkar alska, och deras grillade matkultur ar helt ok. Men gronsaker och smak saknas. Den riktigt lokala maten, som man hittar pa eaterys overallt, ar fardiglagad husmanskost i grytor som star framme. Pa nagot satt ratt likt svensk mat, om man byter riset mot potatis och lagger till lite gradde, haha. 
 
Kulturen ar intressant. De ar kristna har, till skillnad fran resten av asien. Och de flesta ar verkligen superkristna! Harom kvallen fick vi hora vara grannars mycket innovade kvallsbon genom vaggen, de holl sakert pa i en kvart! Pa farjorna ber man innan avfard, och det finns kyrkor och byggs nya kyrkor overallt. Pa sondagar har de boneutrop hela dagen. Lite annorlunda att vara i ett riktigt kristet land. Dock foljer vissa nackdelar med, tex forbjuder kyrkan preventivmedel och aborter. Och gifter man sig sa ar man gift for livet. Det ar bara om man har en valdans massa pengar man kan skilja sig. Da mutar man kyrkan till att ogiltigforklara giftemalet..
 
Men en roligt grej ar ocksa hur de verkligen anammar vasterlansk kurltur. Mycket mer an de andra lander vi besokt. Har spelar i princip bara vasterlansk musik, som sagt alskar de skrapmat och en annan hit ar gigantiska shoppingmalls som verkar finnas overallt. Nasta alla pratar ocksa mycket bra engelska, aven barnen. Minst lika bra som oss svenskar. Vilket, tillsammans med att de ar sa trevliga, resulterar i att man far mycket kontakt med de lokala. Kul!
 
Vi kommer nog tillbaka... men nu bar det av mot oklara planer pa Borneo!
 
Massor av kramar!
 
(grattis Julia!!)
 

 
 
 
 
Var piratbat ;)
 
 
 
 
 
 
De hade med en gris ombord, Thomas. Han fick folja med for att ata upp vara matrester :)
 
Kajaker fanns ocksa med :)
 
fisk!!
 
 
 
Forsta nattens camp
 
<3
 
Typ en av de finaste solnedgangar vi nagonsin sett! Helt otroliga farger, kandes inte akta!
 
 
 
Dagens lunch :)
 
 
 
och sa var det bara tang...
 
Gato fick ocksa folja med pa resan! En riktigt tuff bathund (dedu obbe ;) )
 
Segling i solnedgangen anda kvallen
 
 
 
 
 
Moppestranden ;P
 
Nagra tuffa killar visade oss upp pa en kulle med fin utsikt
 
Stranden i El nido
 
 
 
Kajakstranden
 
 
 
 
 
 
 
kvallsmys pa stranden :) :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Eva Mikaelsson:

skriven

Finaste ni och såklart otroliga bilder från någonstans långt borta. Kramar och ha de så bra på Borneo :-) <3

2 Birgitta Sjöström:

skriven

Åhh va trevligt skrivet och vikka bilder! Njut och ta hand om varandra! Kramar

3 Bea:

skriven

Jag ska också skaffa en gris som kan äta alla rester! Fett smart ju! Borde de ha på Gunilla :)

Svar: haha, latt!
nikeoskar

Kommentera här: