0 Läs mer >>
Ja, då var vi efter ett lyckat lurendrejeri hemma. 1 vecka tidigare än vi sagt. Mohahaha.
 
Flygresan hem blev kanska inte lika smooth som vi tänkt oss, med ca 7 timmars försening vilket ledde till att vi fick övernatta i Oslo. (med en helt underbar frukost, så vi var inte bittra..) Det ironiska var att vi egentligen bokat för att åka dagen efter, den 18, men vi bytte dag mot en ersättning eftersom Norwegian överbokat vårt plan, och ända kom vi fram bara några timmar innan vi egentligen skulle kommit, haha. På arlanda mös vi med Bea och Irmeli innan det var dags för en sista bussresa, hem.
 
Vi lyckades överraska våra föraldrar som planerat, först en förvånad och glad, nyvaken Eva, därefter en chockad Lars och sen gömde vi oss i Johanna och ulfs segelbåt och fick kommentaren "vad elaka ni är!". Sen blev det segling ut till norrbyskär där vi firade en kall men trevlig midsommar!. 
 
Trots det iskalla vädret känns det kul att vara hemma, att få träffa alla, äta ost.. osv. Snart flyttar vi in i vår nya lägenhet vilket känns jättekul. Men resan känns faktiskt overklig nu. Ofta vi gjort allt det där! och bara for drygt en vecka sen..
 
Men vi ska försöka berätta lite om den sista tiden vi hade på ön Kapas!
 
Kapas är en helt fantastisk liten ö (känns helt overklig nu), där vi njöt en sista vecka. Den är som sagt liten, med bara ett fåtal boenden. Vi valde att bo på Qimis beachresort, som ägdes av Rose och hennes man. Hon var jättetrevlig och hjälpsam och lagade helt fantastisk mat - vilket gjorde att vi åt där varje kväll hela veckan, haha. Efter att Nike blivit av med sin öroninflammation, (bara för att vi sa att "vad skönt att vi inte behövt gå till läkare nån gång.." en vecka tidigare) så var vi redo för stränderna! Fanns många strander, varav flera utan boende, så man kunde lätt hitta en nästan öde strand att njuta på. Vi paddlade kajak en dag och annars tog vi det mest lugnt. (Nike försökte jobba på brännan..)
 
Efter 1 vecka var det dags att åka vidare. Vi flög till Bangkok där vi fick hela 1,5 dag till att göra allt vi planerat.. och vi hann verkligen inte allt. Vi hade lyxat till det lite nu på slutet och bokat fint hotell (med 80 % rabatt). Var verkligen ett supernice hotell, så vi hade gärna haft mer tid där.. Men vi skulle ju shoppa! Första kvällen åkte vi till MBK shopping mall, som är mer som en marknad fast innomhus, och nästa dag åkte vi till sydostasiens största  shoppingmall.. vilket tog hela dan! Trötta återvände vi till hotellet, för en mysmidda på restaurangen och en packning.. (vilket gick lätt som en plätt, trots shoppingen)
 
Ja, och nu är vi hemma! Och skriver det sista inlägget, för den här gången.. Har varit jobbigt, irriterande och frustrerande att få till inläggen på den här bloggen.. men också kul, och bra att få berätta. Kommer bli roligt att kunna gå och läsa här och minnas tillbaka.. 
 
Vi har verkligen haft en helt fantastisk resa. Vi är så otroligt nöjda! Det är så magiskt att resa, inte bara för att få bada på fina stränder och göra coola saker, utan för att man lär sej så otroligt mycket! om andra länder, kulturer, religioner och människor. Det är det som finns kvar mest, och som betyder mest.
 
Tack för oss, hoppas det varit kul att läsa för er också! :) Nu får vi bara vänta på nästa äventyr...
 
 
Några sista bilder:
 
Findukat på stranden varje kväll! :)
 
 
 
Baksidan av ön
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mellan stränderna hade de byggt fina trappor och gångar :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Vårt hotellrum
 
 
Pool på taket!
 
 
Mysmidda sista kvällen! (dock libanesiskt och inte thai, haha)
 
 
 
 

Kapas, Bangkok och TH...

5 Läs mer >>
Hejsan! 
 
Har kommer ett litet inlagg om vad vi gjort sen senast - vilket helt arligt inte ar sa mycket, hehe. 
 
Vi flog fran Borneo ner till sydspetsen pa peninsula Malaysia och Johor Bahru. Det var en ganska stor stad som vi egentligen inte tankt besoka alls utan aka vidare ifran direkt. Men klockan hann bli ganska mycket sa vi bestamde att stanna over natten. Ganska mysig i gamla stan, med mycket kultur langs gatorna.  
 
Dagen darpa akte vi upp langs ostkusten, hade tankt ta oss till en sjo eller en liten stad langs kusten. Men vi kom inte fram den har dagen heller.. Ingen verkade ha koll pa den lokala busstationen sa vi fick stanna en natt i Kuantan. Morgonen dar pa hade de inte fatt battre koll - de sa att bussen till Cherating (den lilla staden vid kusten vi bestamt oss for att aka till) bara gick ibland, och bara vissa dagar och typ nar den kande for det.. Suck. Sa vi var tvungna att aka ut till den storre busstationen och betala for en buss anda upp till Terrenganu, 4 timmar, fast vi bara skulle aka 1 timme. Nagot irriterande. Men vi bestamde oss for att anda hoppa av vid Cherating och det ar vi glada att vi gjorde!
 
Supermysig liten stad vid havet. Tydingen ganska turistig under surfsasongen, men nu var det valdigt lugnt. Mer djur an manniskor som det stod i Lonely planet. Vi fick se en familj vildgrisar fran uteplatsen, en kingfisher, apor och 2 gigantiska monitor lizards, mycket storre en den vi hade bild pa sist! sakert 2 meter (med svansen, men anda) 
 
Vi gjorde inget annat an att sola, bada, lasa, ata och mysa ute pa var lilla uteplats utanfor var lilla stuga. Supermysigt boende, enkelt men valdigt frascht och supermysig familj som hade det! De skjutsade oss till den narmaste staden for att ta ut pengar, vilket ledde till ett trevligt cafe'besok. 
 
Stranden var ok, inte sadar magiskt vacker som vi blivit vana vid.. men det var faktiskt skont att det bara var en strand, med ett svalkande hav och inget mer en det. Vet inte om ni forstar? hehe.
 
Nu befinner vi oss dock pa ett stalle med galet vackra stranden. On Kapas. Har ska vi tillbringa den sista tiden innan vi flyger till bangkok. Blir nog underbart! Och vi tanket inte bry oss mer om datorer och sant, utan bara leva har och i nuet! Sa vi far se da vi skriver nasta gang! 
 
 
Hade bra sa lange! Kram :)
 
 
 
Och kameran.. den ar verkligen ett helvete nu for tiden. Gar knappt att ta bilder, maste ha ett stoort talamod! (mycket varre an systemkameran..) Sa blir inte sa manga bilder framover. Men far fixa det da vi kommer hem.
 
 
 
 
 
Stranden
 
var lilla stuga :)
 
 
 

Cherating

2 Läs mer >>
Hej igen!
 
Forsta juni idag, kanns ju helt galet! 5 manader sen vi lamnade kalla sverige bakom oss! Hoppas det ar lite varmare nu ;)
 
For ca sex dagar sen akte vi ut till Mabul Island. De ar en o som ligger nara varldskanda Sipadan Island och dar de flesta bor, eftersom man inte far bo pa Sipadan. Dykningen runt Sipadan raknas som en av varldens basta och darfor vallfardas dykare hit fran hela varlden (trots risken for kidnappning som sker relativt ofta...) Dykningen runt omkring ska ocksa vara bra, speciellt marco dykning - sma grejer. 
 
Vi akte ut med Billabong som ar ett av manga dykfirmor/boenden ute pa Mabul, men ett av de mer budget aktiga. Vi var lite nervosa for vad vi skulle fa, men overlag sa blev vi nojda. Rummen var helt okej, ungefar det vi ar vana vid. MEN, en sak var mindre ok. I princip alla rum fick besok av rattor pa natterna, aven fast det fanns ca 10 lata katter dar... Det gallde aven oss, dessutom kom den upp i var sang och nafsade lite latt pa Nike. INTE OKEJ! Som tur var det nast sista natten och infor sista natten sa barrackerade vi dorren och lat katter sprida lite katt lukt/har pa rummet och vi sov ostort.
 
On ar valdigt liten, man gar runt den pa ca 20 min. Pa on bor de lokala, medan de flesta boendena ligger pa palar ute pa havet. Kandes lite skevt, da de lokala var valdigt fattiga och runt om alla resort. Samtidigt tror vi att manga far jobb. Var divemaster var uppvaxt pa on.
 
Det ar valdigt langgrundt och det finns fina strander runt hela on. Men oj sa mycket skrap! Man kan tycka att myndigheterna skulle bry sig lite mer, bade for att ta hand om havet, men ocksa for att sa manga kommer dit fran hela varlden! Avloppet ran lixom rakt ut i vattnet och det var skrap overallt. Vid vart boende holl de pa att bygga fler rum, och da de var klara med en malarfargshink sa kastade de den vara i vattnet.. Inte okej! Och valdigt trakigt. Aven nar vi dok sag vi mycket skap, iaf runt Mabul. Som tur var far man inte bo pa Sipadan och det ar bara ca 140 personer som far komma ut dit per dag. Sa dar saktar man ner manniskans forstorelse. Vi dok ocksa pa en tredje o - Kapalai, dar finns det bara 1 resort (an). Och dar var det ocksa renare.
 
Vi gjorde 6 dyk, de 3 forsta var pa Mabul/Kapalai. Det var rattsa bra dyk med manga fina nakensniglar, annat smatt och mycket skoldpaddor:) Det var ganska fria dyk, vilket vi uppskattde, men om man kommer dit som en ny openwater diver sa kanske man kanner sig otrygg. Var gudie var helt okej, men vi horde att andra var lite obrydda over vissa sakerhetsgrejer. 
 
Sen var det dags for Sipadan. Under tiden vi varit ute pa on sa hade vi hort saaa mycket bra om dyken dar, sa vi var riktigt taggade. Tyvarr sa blev vart forsta dyk en besvikelse. Visst sa sag vi vissa haftiga grejer, bumpheads, 1 haj och nagra skoldpaddor, men det var inte sa mycket fiskar och fina koraller for vi var djupt ner och det var tidigt pa morgonen(vi sokte efter hammarhajarna eller natt..). Andra dyket var mycket battre, mycket mer liv och farger. Och det tredje dyket. WOW. Verkligen WOW. Nu forstod vi vad Sipadan handlade om. Det var sa mycket fisk overallt, i olika farger och storlekar, och skoldpaddor och hajar vart man an tittade. Vi fick ocksa se riktigt stora stim av Barracudas, vilket helt klart ar en fantastisk syn. Man behovde som inte oroa sig for att missa nagot, allt vara bara overallt runtomkring. Fantastiskt! Helt klart basta dyket nansin, och ett bra avslut pa den har resans dykning :)
 
Imorgon lamnar vi borneo, men fortsatter i Malaysia. Vi har inte lyckats bestamma vart vi ska an, men det lutar mot en o langs ostkusten for lite sista sol och bad :)
 
Stora kramar, hoppas allt ar bra!
 
 
 
 
 
 
 
Lamnar Semporna
 
 
 
 
Har bodde vi :) fast inte i bungalowsen utan i ett rum langre in.
 
 
 
 
 
 
Seagypsies
 
 
 
Sipadan island
 
 
 
Sot odla :)
 
 
 

(Semporna, Mabul isla...