(Semporna, Mabul island) Sipadan!

Hej igen!
 
Forsta juni idag, kanns ju helt galet! 5 manader sen vi lamnade kalla sverige bakom oss! Hoppas det ar lite varmare nu ;)
 
For ca sex dagar sen akte vi ut till Mabul Island. De ar en o som ligger nara varldskanda Sipadan Island och dar de flesta bor, eftersom man inte far bo pa Sipadan. Dykningen runt Sipadan raknas som en av varldens basta och darfor vallfardas dykare hit fran hela varlden (trots risken for kidnappning som sker relativt ofta...) Dykningen runt omkring ska ocksa vara bra, speciellt marco dykning - sma grejer. 
 
Vi akte ut med Billabong som ar ett av manga dykfirmor/boenden ute pa Mabul, men ett av de mer budget aktiga. Vi var lite nervosa for vad vi skulle fa, men overlag sa blev vi nojda. Rummen var helt okej, ungefar det vi ar vana vid. MEN, en sak var mindre ok. I princip alla rum fick besok av rattor pa natterna, aven fast det fanns ca 10 lata katter dar... Det gallde aven oss, dessutom kom den upp i var sang och nafsade lite latt pa Nike. INTE OKEJ! Som tur var det nast sista natten och infor sista natten sa barrackerade vi dorren och lat katter sprida lite katt lukt/har pa rummet och vi sov ostort.
 
On ar valdigt liten, man gar runt den pa ca 20 min. Pa on bor de lokala, medan de flesta boendena ligger pa palar ute pa havet. Kandes lite skevt, da de lokala var valdigt fattiga och runt om alla resort. Samtidigt tror vi att manga far jobb. Var divemaster var uppvaxt pa on.
 
Det ar valdigt langgrundt och det finns fina strander runt hela on. Men oj sa mycket skrap! Man kan tycka att myndigheterna skulle bry sig lite mer, bade for att ta hand om havet, men ocksa for att sa manga kommer dit fran hela varlden! Avloppet ran lixom rakt ut i vattnet och det var skrap overallt. Vid vart boende holl de pa att bygga fler rum, och da de var klara med en malarfargshink sa kastade de den vara i vattnet.. Inte okej! Och valdigt trakigt. Aven nar vi dok sag vi mycket skap, iaf runt Mabul. Som tur var far man inte bo pa Sipadan och det ar bara ca 140 personer som far komma ut dit per dag. Sa dar saktar man ner manniskans forstorelse. Vi dok ocksa pa en tredje o - Kapalai, dar finns det bara 1 resort (an). Och dar var det ocksa renare.
 
Vi gjorde 6 dyk, de 3 forsta var pa Mabul/Kapalai. Det var rattsa bra dyk med manga fina nakensniglar, annat smatt och mycket skoldpaddor:) Det var ganska fria dyk, vilket vi uppskattde, men om man kommer dit som en ny openwater diver sa kanske man kanner sig otrygg. Var gudie var helt okej, men vi horde att andra var lite obrydda over vissa sakerhetsgrejer. 
 
Sen var det dags for Sipadan. Under tiden vi varit ute pa on sa hade vi hort saaa mycket bra om dyken dar, sa vi var riktigt taggade. Tyvarr sa blev vart forsta dyk en besvikelse. Visst sa sag vi vissa haftiga grejer, bumpheads, 1 haj och nagra skoldpaddor, men det var inte sa mycket fiskar och fina koraller for vi var djupt ner och det var tidigt pa morgonen(vi sokte efter hammarhajarna eller natt..). Andra dyket var mycket battre, mycket mer liv och farger. Och det tredje dyket. WOW. Verkligen WOW. Nu forstod vi vad Sipadan handlade om. Det var sa mycket fisk overallt, i olika farger och storlekar, och skoldpaddor och hajar vart man an tittade. Vi fick ocksa se riktigt stora stim av Barracudas, vilket helt klart ar en fantastisk syn. Man behovde som inte oroa sig for att missa nagot, allt vara bara overallt runtomkring. Fantastiskt! Helt klart basta dyket nansin, och ett bra avslut pa den har resans dykning :)
 
Imorgon lamnar vi borneo, men fortsatter i Malaysia. Vi har inte lyckats bestamma vart vi ska an, men det lutar mot en o langs ostkusten for lite sista sol och bad :)
 
Stora kramar, hoppas allt ar bra!
 
 
 
 
 
 
 
Lamnar Semporna
 
 
 
 
Har bodde vi :) fast inte i bungalowsen utan i ett rum langre in.
 
 
 
 
 
 
Seagypsies
 
 
 
Sipadan island
 
 
 
Sot odla :)
 
 
 

Kommentarer:

1 Eva:

skriven

Halloj ! Så kul berätta gärna vart ni far och i Bangkok är det mer oroligt....ska bli kul att få hem er såsmåningom. Och ja lite varmare är det här. Cool bild på ödlan :-) kramar f

Svar: ja hade inte sett det dar om bangkok innan, men det gar nog bra! ska bli kul att komma hem ocksa :) kram
nikeoskar

2 Bea:

skriven

Helt otroligt!!!!!

Kommentera här: