Siem reap

Hej!
 
Nu befinner vi oss alltsa i Kambodja, Siem reap och det har varit 3 hektiska dagar! Tror vi har fatt mer intryck nu an under hela vistelsen i Thailand, eller saklart fick vi massa intryck dar ocksa, men det var mer "vad fin" "vad gott"osv.. Har har vi fatt lite djupare intryck, bade bra och daliga.
 
Vi kom hit sent den 31, efter en nagot farsenad flygtur. Nagot var fel pa planet och vi fick ga ut och ga till en annan gate for att sen ga tillbaka hela vagen och satta oss i samma plan igen. Men men :) Att fa visumet gick ocksa bra (forutom att oskar blev utskalld da han tog en sax fran snubbens skrivbord for att hjalpa till att klippa ut vara passfoton.. haha). 
 
Direkt markte vi att det ar dollar som galler har, och inte den lokala valutan, men koper man nagot for mindre an 1 dollar far man tillbaka i deras. Men oftast kostar det 1 dollar for det mesta, vilket later lite men ar ganska mycket har. Det blir sjukt mycket huvudrakning iaf, fran dollar till sek och sen till Bath, for vi vill ju inte betala mer an vi gjorde i thailand, hehe och sen deras valuta dar 700 riep ar 1 sek och 4000 ar 1 dollar.. snurrigt varre! 
 
Siem reap ar en liten storstad nastan helt uppbyggd av turism. Enkla guesthouses varvas med gigantiska lyxhotell. I centrum finns flera stora marknader, vi har hunnit med en snabb svang dit och ska dit igen. Men den stora grejen ar saklart Angkor staden. Vi hyrde cyklar och cyklade ut dit forsta dagen,
 
det var skont att cykla och fa rora lite pa sej efter en ganska slapp manad.. :) Totalt cyklade vi ca 2,7 mil, vilket kandes i rumpan! Vi besokte forst Angkor wat, den mest kanda. Det var verkligen haftigt att ga omkring dar, det var gigantiskt! med gangar overallt och ovanpa varandra sa man nastan tappade bort sig. Och i nastan varenda sten var det monster och figurer. Vi akte sen och besokte Angkor thom, ett stort omrade med templet Prasat Bayon i mitten. Det var ocksa jattehaftigt. Vi besokte sen nagra fler mindre tempel, men man blev ratt slut efter allt cyklande och varmen!
 
Dag 2 akte vi ut till Tonle sap lake, den storsta sjon i sydostasien. Den andrar sig i storlek fran 2700 kvadrat km till 16 000 och vattennivan okar med ca 8 meter. Ute pa sjon finns det byar, floating villages, och det var en av dem vi besokte. Bara att aka ut till sjon var jattehaftigt, vi akte igenom en by dar manniskorna levde i enkla men oftast valdigt fina hyddor. Det var kul att se hur dom lever utanfor staden. Da vi kom fram fick vi ga ombord pa en stor longtailliknande bat, bara for oss! Tydligen arrangerades det mesta sa att man helt enkelt akte privat, vilket vi tyckte var liet konstigt. I var bat fanns sittplatser for minst 30 pers (!!) Vi akte langs med en liten flod och kom snart ut till byn. Nu under den torra perioden star husen pa land, men de ar uppe pa ca 8 meters hoga palar, for att klara sig undan vattnet under regnperioden. Sjukt haftigt att se! I byn var det liv och rorelse, de flesta forsorjer sej pa fiske, sa det var fiskenat och personer med stora havar overallt. Folk badade i floden, tvattade, fixade nat och satt och pratade med varandra. En tjej flot omkring i en platbalja. Valdigt mysig stamning. Vi passerade ett mangrovetrask, haftigt! och sen kom vi ut pa sjalva sjon dar vi fick se solnedgangen. I vantan pa den lekte vi med den 11arige killen som hjalpte till ombord. Han var jatteharlig, och kunde lite engelska sa vi pratade lite med honom. Da vi last om den har turen, skrev manga att man skull bli tillfragad att kopa skolmaterial och mat till byn, for stora overpriser. Vi hade darfor kopt med oss lite istallet. Nagra skrivblock och ett paket med pennor som vi tankte ge till skolan. Nu var det ju sondag da vi var dar, sa skolan var inte oppen och vi blev aldrig tillfragade att kopa nagot, sa istallet fick pojken ombord det, for att dela med familj och vanner. Han vart glad, sa vi hoppas att det var en bra sak att gora, men det ar inte helt latt att veta.. Iaf var turen verkligen underbar och vi ar glada att vi gjorde det!
 
Men man ser en del fattigdom har, mer an vad vi sett i thailand. Framforallt i centrumdelen. Da vi var dar sag vi bland annat unga pojkar som tiggde mat. Svart att veta vad man ska gora.. Manga barn verkar inte heller ga i skolan, pa manga restauranger och butiker finns barn som hjalper till under dagtid.. i tempelstaden gick det barn och salde broschyrer. Sa man har fatt en del att tanka pa har. 
 
Idag, den sista dagen innan vi aker vidare gick vi upp klockan 04.45 for att cykla ut till Angkor wat och se soluppangen, da vi cyklade dit var det helt morkt och stjarnklart och sen vantade vi in solen vid templet. Tog en stund men det var det vart! :) Efter det beskokte vi Ta phrom, templet dar Tomb Raider har spelats in. Jattehaftigt med massa trad som vaxte inne i murarna.  Igen cyklade vi ca 2,7 mil. Om vi hyrt tuktuk kanske vi fatt se lite mer tempel - finns oandligt manga! Men nu sparade vi pa miljon, pa pengar och fick ocksa lite motion! Tror anda att vi fatt se det viktigaste :) 
 
Nu bar det snart av med buss ner till Phnom penh for ytterligare nagra hektiska dagar! Hoppas allt ar bra hemma,  kramkram :)
 
 
 
 
Angkor wat
 
 
 
 
 
Fran hogsta punkten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Angkor Thom
 
 
Prasat Bayon
 
 
 
Haftig vagg med inristningar med allt fran matlagning till krig
 
 
 
 
 
trampa, trampa..
 
 
infor soluppgangen!
 
 
snart..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ta prohm
 
 
 
 
 
Pa vag ut mot sjon i tuktuk
 
 
 
 
 
 
Byn :)
 
 
 
Skolan
 
Mangroveskog 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Eva:

skriven

Finisar :-) härliga bilder och som ni säger säkert lite annorlunda och mer att tänka på. Bra miljö å hälsotänk där ! Allt är bra här och nu är kulturhuvudstadsåret invigt. Kramar å nu åker vi strax till Zell An See,

2 Bea:

skriven

Oskar=superturisten! :-) Men åh så härligt ni har det, men som sagt mycket att tänka på. Blir du arg Nike?

Svar: ja, det blir jag.. och fundersam?
nikeoskar

Kommentera här: