Phnom Penh

Nu har vi kommit till den sista dagen i Kambodja, imrgon 05:00 aker vi vidare till vietnam, vart dar vet vi inte riktigt an.. Men Kambodja, wow! vilket land! Det ar verkligen sa vi kanner efter de 6 hektiska dagarna har, wow.
 
Vi kan bara borja med att beratta om bussresan hit, haha, nog bland de varsta vi varit med om! haha, fast pa nagot satt helt ok. Det forsta vi sag av var buss var da den backade in i en bil da den skulle parkera vi busstationen. Busstationen som lag vid en smal vag, sa knappt bussarna kunde ta sig dit ens.. vi skulle aka med en "sleeping bus", vilket betydde att man halvlag i satena. De var en helt plan del for benen, men ryggstodet gick upp i ca 20 -30 graders vinkel. Men kurade man ihop sig gick det nastan att ligga helt pa den plana delen. Det vara bara det att det droppade massa vatten ner pa den ena sidan, dar oskar offrade sig och fick ligga (tack!) sa det droppade ner pa huvudet.. Sen har de ju inte det basta vagarna heller, de ar sa skumpiga att man verkligen flyger omkring, sa lite svart att sova.. Efter en stunds fard stannade vi och tydligen vardet natt fel pa ett dack, men de lyckades fixa det efter en stund. Att vi ens tog oss fram ar fascinerande! Men vid 3 tiden pa natten var vi framme i huvudstaden, och kunde ta oss till vart hotell for nagra timmars lugnare somn. Trots allt var det en kul upplevelse!
 
Vi hade kommit hit till Phnom penh framfor allt for att besoka Choeung Ek, ett av de otroligt manga "Killingfields" som finns i Kambodja efter De roda khmerernas tid 75-78 da de tomde staderna och skickade ut alla for att slava pa landsbyggden och da 2 - 3 miljoner av ca 8 miljoner miste livet. (vi har last och hort olika siffror hel tiden) Det var en valdigt tung dag, med manga tankar. I Choeung ek fick man en bandspelare med horlurar, vilket gjorde att man kunde lyssna pa en svensk guide medan man gick runt pa olika platser som haft olika betydelse. Detta var ett valdigt bra upplagg, man kunde nu ga runt i tystnad och bara lyssna och tanka. Har har ca 20 000 manniskor mist livet. Man, kvinnor och barn. Allt pa grund av att Pol pot och de roda khmererna var sa paranoida, de ville utrota alla som kunde tankas vara emot dem. Alla med utbilning, mjuka hander eller glasogon avrattades, och dodade man en i en familj dodade man resten, da ocksa spadbarn, sa att ingen kunde vaxa upp och vilja hamnas senare. " Det ar battre att doda en oskyldig an att skona en fiende" och "for att bli av med ograset maste man ta bort rotterna ocksa"- ungefar sa lod tva slogans de hade. Platsen var nu lugn och fridfull, gravarna syntes nu som grasbekladda gropar dar de flog omrkring vackra fjarilar. Det var svart att tanka sig vad som hant har, for bara 40 ar sedan! Det som paminnde en, var de benfragment och kladrester som syntes i marken under oss. Tydligen kommer det hela tiden upp mer och mer fran gravarna, som vaktmastarna samlar in nan gang i manaden. Pa promenaden runt fick vi lyssna pa berattelser fran overlevande. Allt fran en kvinna som forlorat sitt barn, till en man som lyckats rymma till USA och nu driver en organisation for att sprida kunskap om det som hant. Det som forvanade oss mest var nar vi fick hora att omvarden forts fick reda pa det har pa 90-talet, att de roda khmererna godkandes av flera storre lander anda tills dess och att de tillochmed satt i FN ?! Forst pa 2000 -talet har de oppnats en domstol dar de annu levande ansvariga doms. Vandringen slutade vid den stora minnesstupan, som rests for att hedra de som dott, dar finns ca 9000 dodskallar upplaggda i 17 vaningar.
 
Vi besokte ocksa Toul sleng, fangelset dar manga av de som dodats (framforallt politiska offer) fangslats och torterats for att erkanna saker de inte gjort. Det var en valdigt intressant dag och vi larde oss valdigt mycket om det som hant. Nagot som vi hort lite om tidigare, men aldrig last om i skolan tex. Men det har ju inte bara hant har, utan pa manga andra platser i den nara historien. Nagot som fascinerar oss ar hur vanliga och glada Kambodjanerna ar, trots det som hant for sa kort tid sedan. Det ar svart att tanka sig att alla vi moter som ar over 40 ar, har upplevt det har. De har varit med om att 1 tredjedel av deras vanner och familj dott, och vaxt upp som slavar pa landsbyggden.
 
Men nog om det hemska, kambodja har varit en valdigt haftig upplevelse. Har i Phnom penh besokte vi ocksa Wat phnom, stans storsta buddistiska tempel, och annars har vi mest tagit oss runt i staden, med tuktuk eller till fots. Det ar en haftig stad, i totalt kaos, iaf fran vara ogon sett. Pa vagarna blandas bilar, lastbilar, mopeder, mopered, mopeder, cyklar, forsaljare, forgangare, tuktuks och allt mojligt. De har hogerregel, men det ar inte ovanligt att se fordon aka mot fardriktningen. De stannar inte heller for rott ljus! men pa nagot satt finns en ordning i kaoset, de vet att de inte finns regler, sa istallet slapper de forbi varandra sa att allt anda flyter pa och tutar for att saga till att de ska kora forbi. Har finns inga arga personer som svar och pekar finger at varandra :) Vi har ocksa gatt igenom en stor marknad och det var ocksa helt kaos. Manniskor och mopeder trangdes pa de smala gagatorna som kantades av forsaljare som salde gronsaker, frukt, levande stora fiskar som lag och sprattlade, kottstycken av olika sort och storlek lag helt oppet och nagon hade som jobb att sitta och vifta bort alla flugor.. och mycket mycket mer!
 
Vi har bott ganska langt fran centrum, vilket faktiskt har varit en bra upplevelse, eftersom vi fatt se mer av det riktiga kambodja. Vi har inte atit en enda gang pa ett stalle med en engelsk meny, och har da fatt testa det kambodjanerna ater. Vi forsoker vi forsta vad som erbjuds och vad det kostar, och sen slagit oss ner och atit vid sidan av kambodjaner. Vi har testat nan gul, typ currypannkaka, fylld med gronsaker, kott och minirakor - jattegott! Kambodjansk "subway" en baguette fylld med typ skinka?korv? och gronsaker. gott! Men coolast var da vi satte oss pa ett stalle dar vi hade en egen grill vid bordet och fick sjalva grilla kott och gronsaker :) MUMS! Till maten finns oftast kallt te och till det kan man fa ett glas fyllt med is. Ikvall blir det dock mer "turistigt"da vi ska ata pa ett stalle (rankas som nummer 1 pa tripadvisor) som heter Friends och utbildar gatubarn och fattiga ungdomar som sen far jobba dar. Det blir spannande!
 
Verkligen glada att vi passerade genom detta land, har lart oss valdigt mycket! Men nu ska det bli skont med nagra slappa dagar vid havet igen :) kramkram!
 
 
Cheoung ek
 
Minnesstupan
 
Toul sleng
 
Wat phnom
 
 
Riverside, har mots 4 floder!
 
 
Kungliga palatset
 
 
Pa utsidan av marknaden
 
pannkaksgrejen :)
 

Grillat ar godast! :) :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Eva:

skriven

Fint , spännande och väldigt otäckt. Det som hände där är helt ofattbart och som ni säger så sker liknande saker som vi inte vet.
Kram

2 Bea:

skriven

Usch och fy! Det värsta är nog att världen inte informerar om detta och inte gjorde det i närtid till när det hände... Får mig att tänka på när vi var på Normandie, går inte att föreställa sig :S

Svar: nej det ar omojligt.. :S
nikeoskar

Kommentera här: